Aktuális Programok

Februári kulináris programok Badacsonyban

2018-01-26 16:14:55

 "Szigliget mögött a gulácsi és tóti hegycsúcsokon rezeg még az esti napsugár. Puszták, kopárak, legelőnek is soványak, se szőlő, se erdő, se hajlék oldalukon. De alkatuk csodálatos; egészen olyan, mint az egyiptomi piramisé. Kotlóstyúk mellett csirkéi: úgy állnak az öreg Badacsony mellett az ifjú sziklakúpok."

Eötvös Károly

E vidék szépsége már Eötvös Károlyt is megigézte. A téli Balaton csodálatos látképe már önmagában is látogatásra hívogat, de manapság programok sokasága teszi színesebbé az odalátogatást. A kulináris programokból csemegézünk most a Badacsony Régió - Borbarangolás 2018. kiadvány alapján:

2018. február 3. 18.00 

Tilia, a Badacsonyi Borvendéglő - borvacsora

Program: Séta a fagyott vadonban. Vári Dávid séf téli vacsorája badacsonyi borokkal. Válogatás tányéron, pohárban.

Fogadó ital:

Szászi Gyöngyös Habzóbor 2016

Előétel:

Vaddisznó kocsonya tormahabbal

Laposa Kőkövön Furmint 2016

Leves:

Paszternák krémleves vadnyúl fasírttal

Bencze Birtok Aries Rajnai Rizling 2015

Meleg előétel:

Keszthelyi tokhal cukkini pikkelyben

Sabar Single Vineyard Olaszrizling 2015

Főétel:

Muflon gerinc filé beluga lencsével, uborka mártás

2 HA Cabernet Franc 2015

Desszert:

Késői szüret parfé, túrógombóc

Borbély Olaszrizling késői szüret

Digestiv : Csalló pálinka

A borvacsora ára: 12.900.-/fő

2018. február 10.

Kocsonya szépségverseny

Helyszín: Badacsonytördemic

„A Badacsonytördemici Kocsonya Szépségversenyen jellegzetes téli ételünket ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri. A versenyző kocsonyákat névvel és fajta megjelöléssel ellátva kell leadni. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás, az ötletesség. A programot népi, kulturális műsor kíséri. infó: tel.: +36 87/533-030 e-mail: telehaz.tordemic @gmail.com

2018. február 10. 18.00 

Laposa Birtok - borvacsora

„A Laposa Birtok alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Egész évben szeretettel várják a látogatókat a legszebb balatoni panorámával rendelkező pincészetüknél.“Azt gondoljuk, csodára leltünk a világ e kis zugában. Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága. “

MENÜ ÉS BOROK:

Üdvözlőbor

Illatos - 2017

Üdvözlőfalat

Friss - 2017

Előétel:

Marinált kecsege, hagymák.

Rizling2 - 2016

Leves:

Téli zöldségkrémleves.

Kőkövön - 2016

Főétel:

Marhapofa, spenót, hajdina.

4Hegy - 2016

Mangalica karaj, lencse, alma.

Selection Juhfark - 2015

Meglepetés desszert

Zeusz - 2015

Az est témája: Márai est - boros idézetekkel

A vacsora ára:          12.900.- Ft/fő

2018. február 17. 18.00 

VILLA TOLNAY BORHÁZ – borvacsora

„Bort kóstolni a bor születési helyén, a pincében, a szőlőhegyen a legnagyobb élmény. Látogasson meg minket a páratlan szépségű Csobánc-hegyen! Télen-nyáron nyitva tartó vendégházunkban szállással, míg a borászatban borkóstolási- és vásárlási lehetőséggel várjuk kedves vendégeinket!”

MENÜ:

 Libamájtorta eperzselével, friss salátával

 Kókusztejes zellerkrémleves

 Csicsóka variációk

 Narancsos kacsacomb kelkáposztával töltött palacsintával

 Újragondolt vargabéles gyümölcsmártással

BOROK:

Sauvignon Blanc Tavasz

Szürkebarát

Olaszrizling

Zöld Veltelini

Rajnai rizling

Mozaik Cuvée

C Cuvée

Cabernet Franc

Program: Pincelátogatás hordós kóstolóval

A vacsora ára:          12.990.-Ft

2018. február 24. 18.00 

VáliBor – Váli Péter Borászata – borvacsora

„A családi borműhely Badacsonyörsön található. A szőlőterület 4,5 ha-on terül el Örsön, a Tóti- hegyen, a Badacsony-hegyen és Szigligeten. Fő szőlőfajták: Olaszrizling, Kéknyelű, Budai Zöld, Szürkebarát, Muscat Ottonel és Pinot Noir. Minden egyes szőlőfajtánál nagy hangsúlyt fektetünk a terméskorlátozásra illetve a szüreti időpont kiválasztására. A pincében reduktív és újfahordós (500 l) eljárással, héjon áztatással készülnek a borok. A borkóstolókon a borok mellé igyekszünk gasztronómiai élményt is nyújtani, a helyi őstermelőktől vásárolt, illetve a saját magunk által készített alapanyagokból, kemencés ételekkel.”

MENÜ és Borok: A borvacsora ára: 9.800,-Ft/fő

Welcome drink:

Budai Zöld 2017 Olaszrizling - Budai Zöld Tradicionális Pezsgő 2015

Előétel:

Marinált libazuza és libamáj, friss házi kenyér - Olaszrizling 2016

Leves:

Sült céklakrémleves, kakukkfűves bükki sajt - Szürkebarát 2016

Főétel:

Kemencében, lassan sült marhanyak, paradicsomos házi gnocchi - Pinot Noir 2016

Desszert:

Mákos guba, bográcsos szilvalekvár - Édes Négyes 2015 Syrah 2016

Program: Meglepetés

Borkóstolás egész évben:

SZÁSZI BIRTOK Viridárium

Hegymagas 035/7 Hrsz

+36-30/690-88-08

szaszibirtok@gmail.com

www.szaszipince.hu

Egész évben, minden nap nyitva tartó Vinotékánkban állandó kóstolási lehetőség biztosított. A nemrégiben megújult birtok központjában egy szőlőfeldolgozó épült, ahol most a Viridárium nevű konyhánk is működik, helyi alapanyagok felhasználására alapuló ételekkel közérthető vidéki konyhával, regionális ízekkel várjuk a betérőket hetente több napon keresztül. Két tradicionális présház átalakításával kialakított vendégházainkban szállást is tudunk biztosítani.”

Menüsor :

 Pisztrángkrém szőlőmagos kenyérrel és zsenge zöldekkel

 Kacsahúsleves gazdagon, házi tésztával

 Konfitált szarvas gombákkal, Hasselback burgonyával

 Gesztenyés, csokoládés tallér Zabbagllione-vel

Borok:

Ottonel Muskotály 2017

Cserszegi Fűszeres 2017

Pinot Gris 2017

Rózsakő 2016

Kéknyelű 2016

Szent György-hegyi Olaszrizling 2016

Zeusz 2013

Olaszrizling kései 2013

Program: Borkóstoló és pincelátogatás Szászi Endrével

A vacsora ára: 12.500,- Ft/fő

Kellemes időtöltést kívánunk!

Egy szép téli, napfelkeltés balatoni képpel búcsúzom:


Balaton, borvacsora, Badacsony


 

DrKónya Judit



Tisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!



A cikk kommentjei

Sixties.hu