Aktuális Programok

Cziffra örömünnep

2018-10-01 09:02:46

„Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor, amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár”

Cziffra György

Már jövő év februárjára készíthetjük lelkünket, mert február második felében egy héten át elmerülhetünk az igényes szórakoztatás világában, elsősorban a zenében. A Cziffra Fesztivált már 4. alkalommal rendezik meg – Balázs János nagyszerű fiatal zongoraművész művészeti vezetésével. A MOMKult, a Zeneakadémia, a MÜPA mellé 2019-ben felsorakozik helyszínként az Óbudai Társaskör is.

E néhány napban a fantasztikus zongoraművész munkássága előtt tisztelegnek napjaink kiemelkedő muzsikusai, tudósai és művészei. A klasszikus zene mellett kiemelkedő szerep jut – újdonságként – a patinás kávéházi cigányzenének és a minőségi könnyűzenének. Kerekasztal-beszélgetések, mesterkurzusok, kiállítások teszik színesebbé a művészeti palettát: szó lesz pl. a katarzis tudományos és művészeti megjelenítésének beszélgetős, zenés esten való megtárgyalásáról, olyan résztvevőkkel, mint Dr.Freund Tamás, Lackfi János, Nagy-Kálózy Eszter, és cimbalomművészek, Lukács Miklós és Balogh Kálmán.  Molnár C. Pál műtermében már november 8-án megnyílik az „Ágyuk és virágok” Cziffra György emlékkiállítás, mely 2019. február végéig várja látogatóit.

A karizmatikus, kivételes fiatal tehetségek is helyet kapnak a Fesztiválon, sőt díjazzák is őket.

Sárközi Lajos, Junior Prima Díjas prímás a kávéházi cigányzene népszerűsítésére mesterkurzust tart, és egy tehetségkutatót is rendeznek, ahol a megtalált, új tehetségek számára fellépési lehetőséget is kínálnak nívós éttermekben, borvacsorákon és borkóstolókon.

A fantasztikus, egyedülálló programokra már most lehet és kell is jegyet vásárolni a www. ciffrafesztival.hu oldalon és a helyszínek jegypénztáraiban.

Csak néhány említés a pazar kínálatból:

Február 20-án „Improvizáció” címmel Rúzsa Magdolna és Balázs János előadásában népdalokat, dalokat és Bartók, Kodály, Liszt, Brahms zongoraátiratok csendülnek fel a MOMKult színpadán.

Ugyancsak kuriózum lesz Miklósa Erika, Lajkó Félix és Balázs János koncertje február 21-én a Zeneakadémián, Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriák, Cziffra György átiratok és improvizációk eladásával.

Nyilvánvalóan nagy érdeklődés kíséri majd a MOMKult február 22-i bárestjét a különleges technikával ellátott bálteremben, ahol a Hot Jazz Band mellett Káel Norbert, Sárközi Lajos és Zenekara idézi fel a második világháború közötti boldog békeidők nagy slágereit.

Szenzációsnak ígérkezik Maestro Jose Cura és Balázs János argentin estje, mely egyben a február 24-i gálakoncertet lesz a Zeneakadémián.

A részletes programokat a Cziffra Fesztivál honlapján megtalálhatóak.

A Cziffra Fesztivál gasztronómiai támogatókat is felsorakoztat: a Szamos Cukrászda „Czifrra szelettel” örvendezteti meg az édesszájúakat, a Takler Pincészet pedig a „Cuvee a Rubato” vörösborával méltán fog kiemelt sikert aratni.

A sajtótájékoztató emlékezetes élménye volt a nyitó Liszt mű Bogányi Gergely – a mű hangulatához méltó, elegáns, éteri magasságokat is idéző tolmácsolásában, valamint záróakkordként Sárközi Lajos és Balázs János szenzációs, alkalmi „duója”, melynél különösen Sárközi Lajos hegedűjátékénak technikai bravúrja ragadott meg.

Készüljünk hát erre a szívet-lelket melengető zenei élménysorozatra!

Soraimat egyrészt Balázs János „Happy birthday” Cziffra György születésnapjára készített feldolgozásával, másrészt az ünnepelt Cziffra György egyik csodálatos felvételével zárom:


 

És Cziffra György varázslatos játéka: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu