Aktuális Programok

A tavaszváró március kulturális eseményei

2018-02-27 09:47:27

„A ritkás ágak zöldjén átveti
A messzi nap a sűrű sugarat,
Mint végtelen aranysodronyt, egy égi
Vezeték dús hálózatát, s a fák
Zsonganak, mint sínmenti nyurga póznák,
Ha rajtuk szárnyas, forró hír repül:
A földnek a Tavasz telefonál...”

Tóth Árpád: Március

A hosszú tél – remélhetőleg utolsó - hideg leheletét elviselve, egyre inkább ábrándozunk a kikeletről. De ahhoz, hogy ne csak otthon vágyakozzunk a jó idő után, jobbnál jobb programokkal szórakoztathatjuk magunkat.

Színház

Szkéné Színház

2018. március 2. 19:00

Holdkő

Mindig izgalmas téma: „A K2 társulata interjúkat készített az 56-os forradalom Amerikába emigrált résztvevőivel New Yorkban, majd Závada Péter forgatókönyve alapján előadást csinált belőle. Háttámla nélküli székekről lehet nézni.”

Radnóti Színház

2018. március 8. 19:00

Heltai naplója - Utolsó előadás

Heltai Jenő ostromnaplója utoljára hangzik el Bálint András előadásában!

Katona József Színház

2018. március 9. 19:00

Spíró György: Széljegy

A szerző így ír darabjáról:

 „2017 január végén hallottam egy megtörtént esetet. Úgy éreztem, alkalmas lehet arra, hogy bemutassam, hogyan működik mostanában a mindenkit legázoló pofátlan pimaszság ott, ahol a dolgok eldőlnek, a mindennapi életben. Elkértem a sztorit, két hónap múlva kész lett a darab. Izgalommal várom, mi lesz belőle a színpadon.” Fullajtár Andreát, Rezes Juditot és Takács Katit és Bányai Kelemen Barnát láthatjuk a főszerepekben. A színművet Zsámbéki Gábor rendezte.
Belvárosi Színház

2018. március 16. 19:00 Bemutató

John Osborne: Dühöngő ifjúság

 „Jimmy Porter jazz trombitás, aki cukorkás bódéjából tartja fenn magát és terhes feleségét, Alisont. Sokat vár az élettől, és képtelen elfogadni a társadalmi elvárásokat; nem hajlandó beletörődni, hogy rá is középosztálybeli életmód várhat. A szerző saját házasságának élményeit írta meg – alig több mint két hét alatt – ebben a forradalmi művében, mely egy csapásra ismertté és népszerűvé tette őt az egész világon.” Nádasdy Ádám remek fordításában Szabó Kimmel Tamás és Kovács Patrícia főszereplésével izgalmas estével ajándékozhatjuk meg magunkat.

Rózsavölgyi Szalon

2018. március 19.  19.30 és március 20. 19:30

Romance.com

Az internetes ismerkedés világába viszi el a nézőket Hindi Brooks színdarabja, két fantasztikus színész: Molnár Piroska és Jordán Tamás közreműködésével.

Örkény Színház

2018. március 24. 19:00

Molnár Ferenc: A hattyú – bemutató

Az író mesterkomédiáját a tűzön-vízen való hatalomba jutásról Polgár Csaba rendezésében, Csákányi Eszter főszereplésével tekinthetjük meg.

Madách Színház

2018. március 29. - bemutató

Müller Péter - Seress Rezső

Szomorú vasárnap
„A Csak átutazó vagyok... című dal zeneszerzője Horváth Jenő, a Szomorú vasárnap című dal szövegírója Jávor László, az Ember egy léha… című dal szerzője Erdélyi Mihály, a Maga az első bűnös asszony című dal zeneszerzője László Imre. Dramaturg: Vinkó József. Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Nagy Sándor.”

Film

Frankofón filmnapok

2018. február 28 - március 7.

„A 8. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv alkotások is szerepelnek az idei filmnapok programján.

A filmnapok budapesti helyszínei
► Corvin mozi
► Puskin mozi
► Toldi mozi
► Francia Intézet

A szervezők kizárólag a filmnapokon látható, egyedülálló alkotásokkal, valamint premier előtti vetítésekkel és beszélgetésekkel készülnek az évente megrendezett eseményre.
Három francia rendezővel és egy színésznővel találkozhat a budapesti közönség az idei fesztiválon. Emmanuel Courcol a Tűzszünet c. film rendezője, Xavier Legrand és Léa Drucker a Láthatás c. film alkotói és Serge Bozon a Mrs Hyde rendezője mutatja be filmjét és válaszol a közönség kérdéseire.

Christian Clavier, Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Romain Duris, Louis Garrel, Catherine Frot, Vincent Cassel, Adèle Exarchopoulos – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik megmutatkoznak az idei válogatásban.”

Zene

MÜPA

2018.március 31. 18:55

Mozart: Cosi fan tutte

„Pheim McDermott rendez víziójában Mozart „hűségtesztjének” helyszíne Coney Island zsúfolt tengerpartja és szabadidőparkja az 1950-es években.”  (Megjegyzésem: A New Yorkhoz közeli Coney Islandről származik az első hamburger is)

Pesti Vígadó

2018. március 27. 20:15

A Royal Ballet Leonard Bernstein születésének századik évfordulójára emlékezik Bernstein-kompozíciókból álló estjével, melynek koreográfusai Wayne McGregor, Liam Scarlett és Christopher Wheeldon

Élő közvetítés a londoni Royal Opera House-ból!

Koreográfia: Wayne McGregor, Liam Scarlett, Christopher Wheeldon
Zene: Leonard Bernstein

„Leonard Bernstein az egyik első amerikai klasszikus zeneszerző, aki a nagyközönség és a kritikusok elismerését is kivívta. Forrásai sokfélék: a dzsessztől a modernizmuson át, a zsidó zenei hagyományokon át a Broadway musicalekig. Sok Bernstein szerzeményre remekül lehet táncolni is! Jerome Robbinsszal tartósan együtt dolgozott, együtt szerezték a Fancy Free és a West Side Story zenéjét. Hogy a zeneszerző születésének 100. évfordulójáról megemlékezzünk, a The Royal Ballet most egy estére összehívott három koreográfust ‒ akik korábban már koreografáltak Bernstein művet ‒, hogy a mester zenéjének sokoldalúságát és táncolhatóságát bizonyítsák. A program két világpremiert tartalmaz. Az egyik alkotója Wayne McGregor rezidens koreográfus; a másiké Christopher Wheeldon művészeti vezető. Mindketten először merülnek bele ennyire a Bernstein életműbe. A program csúcspontját Liam Scarlett rezidens művész első felújítása, a 2014-ben koreografált A nyugtalanság kora alkotja, mely Bernstein létösszegző Második szimfóniájára született. Mind a szimfóniát, mind a belőle született balettet W.H. Auden mesteri modernista költeménye inspirálta, mely a II. világháborút követő kiábrándultság és bizonytalanság légkörét ellenpontozta.”

Egyéb szórakoztatás

A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében 2018. március 26-án Budapesten rendezik meg a Michelin Guide európai éttermei friss listájának bemutatóját.

A Bocuse d’Or után ez egy újabb kiemelkedő lehetőség az ország gasztronómiájának népszerűsítésére és nem titkolt célja lehet az is, hogy bizonyítsa, “Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen”.

„Ezen a rendezvényen jelentik majd be az új, európai Michelin-csillagos éttermeket, és bár természetesen nem egyértelmű, hogy ha Budapesten jelentik be az új csillagokat, akkor kapunk is majd csillagot, de sokan ezt lehetséges forgatókönyvként emlegetik.” – írja az Index.

Papp László Sportaréna

2018. március 29. 18:30

 X -Triál VB záró futam

„Az X-Trial sokkal több, mint egy sportIzgalommal és feszültséggel teli ügyességi és technikai motorverseny. Az X-Trial egy új koncepciósport, amely lehetővé teszi a versenyzők számára, hogy átéljék és megtapasztalják saját határaikat. A lélegzetelállító extrém helyzetek elképesztő látványt nyújtanak a közönségnek.”

Jó szórakozást kívánok a változatos programokhoz!

Búcsúzzunk egy kis Bernstein zenével: 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu