Aktuális Programok

A bolondos április nívós programjai

2017-04-04 09:10:09

„Bolond idő, esős-napos tavasz,
kertben, gomblukban kis, színes virágok,
az Április egy szerelmes kamasz,
telisóhajtja széllel a világot”

Varró Dániel

A tavasz teljes pompájában örvendeztet meg bennünket, ami kedvez a be-és kültéri programoknak is. A beltéri program mindig megfűszerezhető egy kellemes sétával beszippantva a friss, napfénnyel dúsított levegőt, így még emlékezetesebb lehet a program.

Ajánlónkban nagy szerepet kap az irodalom és a zene, de húsvéti ünnepünkre való készülődés is sok meglepetéssel szolgál.

Kiállítások

Kondor Béla gyűjteményes kiállítása

„Kondor Béla a 20. századi magyar képzőművészet egyik álló csillaga, kinek munkássága olyan stílusteremtő mesterekhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, vagy Tóth Menyhért. Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hugo Bosch vízionárius művészete hatott rá elsősorban, de képes volt a hagyomány vállalásán túl saját korának legegységesebb és egyben leginkább előremutató életművét létrehozni. Ebből ad sokrétű válogatást ez a gyűjteményes tárlat.

Kiállítás ideje: 2017. március 31.- július 2.

Helyszín: Várkert Bazár Testőrpalota

Látogatható: Kedd – vasárnap 10.00 – 18.00

Fotóutca Fesztivál 2017 Budapest 

2017. április 21 - 23. (1065 Budapest VI. kerület, Nagymező u., Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház)

„A belváros szívében, a Nagymező utcában tartott fesztivál különlegessége, hogy nemcsak a fotósintézmények kiállítótereibe invitálja a közönséget, hanem mindazt kiviszi a járókelők közé, ami a fotográfiához, a fotóművészethez kapcsolódik. Maga az utca, a budapesti belváros válik különleges kiállítótérré. A programoknak részese lehet bárki, ha arra jár. Az utca egyik végén a Mai Manó Ház, a másikon a Capa Központ. Előbbi inkább a régi fényképezési technológiákat és eljárásokat hozza közelebb, utóbbi a jelenről és a jövőről kíván beszélni, és akár használat közben is bemutatja a legújabb eszközöket és képalkotó eljárásokat. A kiállításokat szabadtéri fotóvetítések, könyvbemutatók, dedikálások, performanszok és tárlatvezetések egészítik ki, így a Budapesti Fotóutca Fesztivál garantáltan közelebb hozza a kortárs fotográfiát!”

Petőfi Irodalmi Múzeum

Móricz csizmája

Kiállítás megnyitó

A kiállítást megnyitja Tolnai Ottó Kossuth-díjas író

Zongorán közreműködik: Mocsári Károly zongoraművész

„A tárlat középpontjában egy valaha használt lábbeli, Móricz Zsigmond bőrcsizmája áll, amely Fehér László festői és Tolnai Ottó szépírói olvasatában aurával bíró, szimbolikus erejű objektté nő. A kiállítás a művészeti ágak között lehetséges párbeszédre világít rá.”

Irodalom

Petőfi Irodalmi múzeum

2017. április 5. 18.00

Her Royal Highness Princess Michael of Kent

A szerelmes királynő

"Négy ország uralkodója

Az angol királyi család magyar hercegnéje Ugron Zsolna vezetésével mutatja be történelmi regényét hazánkban.

A szerelmes királynő a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót; nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet...”

Ady Emlékmúzeum (1053 Budapest Veres Pálné u. 4-6.)

Két program:

2017. április 7. 14.00

Versszeretők és Versmondók találkozója

Vezeti: Havas Judit

2017. április 7. 16.00

Az én Adym - Csinszka levelezése

Előadó: Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész

Sorozatszerkesztő: Havas Judit

Tárogató úti Színpad (volt IBS)

Két este Kepes Andrással:

2017. április 26. 19:00

TESTEN INNEN, TESTEN TÚL...(Érdekes Világunk előadássorozat)

2017. április 27. 19:00

VILÁgKÉP (Érdekes Világunk előadássorozat)

Zene

MÜPA

      Budapesti Nemzetközi Kórusfesztivál (2017. április 9-12.)

      Nyitónap:

      Bach: János-passió - szcenizált előadás

„A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nyitóhangversenyén Johann Sebastian Bach János-passiója (BWV 245) a tavaly nagy sikerrel bemutatott színpadi változatban hangzik el. A zeneszerző e művében a színpadi művekből, operából és színművekből ismert időtechnikát alkalmazza: a reális időt felgyorsítva az Evangélista foglalja össze az eseményeket, miközben a szinte operai dramaturgiájú jelenetek, amelyeknek a korabeli tömeget szimbolizáló énekkar a főszereplője, valós időben játszódnak. Az időt megállítva szólalnak meg a szólisták, akik az eseményeket kommentálják és a korabeli hívő érzelmeit jelenítik meg. Mindemellett megjelenik a az időtlenség, vagyis a mindenkori jelen, amely a mű mindenkori hallgatóinak reflexióit mutatja be. Az így megszólaló korálok egyrészt az örökkévalóságot, másrészt a legnemesebb közösségi összetartozás élményét jelenítik meg. Az előadás a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit, az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői. A színpadon a tömeget megjelenítő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat.
Bach János-passiója nem véletlenül a zenetörténet egyik legnépszerűbb oratóriuma. Az est egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni a hallgatókat és nézőket.”

Zárónap:

„Az április 9-12. között zajló Budapesti Nemzetközi Kórusverseny zárónapján a legjobb kórusok mérik össze tudásukat. A Grand Prix versenyen a kategóriák legjobbjai énekelnek a kórusverseny nagydíjáért. A koncert második felében Carl Orff népszerű Carmina Buranája szólal meg a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a fesztiválon részt vevő kórusok közreműködésével.” Személyes közlendő: Az alt szólam oszlopos tagjaként én is énekelek majd.

Színház filmen

URÁNIA Nemzeti Filmszínház

LEV TOLSZTOJ: ANNA KARENINA

A Vakhtangov Színház táncelőadása felvételről, egy szünettel, 180 perc, 2016
orosz nyelven, magyar felirattal

2017. 04. 11. Kedd 19:00 - Díszterem

Rendező: Anželica Cholina

Szereplők: Olga Lerman, Jevgenyij Knyijazev, Dimitrij Szolomükin, Valerij Usakov, Maria Volkova, Jekatyerina Kramzina

„Tolsztoj klasszikus regénye a Vahtangov Színház táncszínházi előadásában elevenedik meg a vásznon. A színpadon a mozdulatokon keresztül bontakoznak ki az érzések, a karakterek, a cselekmény. A nemzetközi hírű litván koreográfus, a munkáiban a balett, a modern tánc és a színjátszás elemeit ötvöző Anželica Cholina arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt Tolsztoj szavai és a mozgás között. Az elnyomott női lélek vívja itt bukásra ítélt szabadságharcát a képmutató társadalom hazugságai ellen. A magas rangú tisztviselő felesége elhagyja férjét és kisfiát, majd végül önmagát is feláldozza szerelméért.”
És még egy kis húsvétolás Szentendrén

2017. április 16 - 17. (2000 Szentendre, Skanzen, Sztaravodai út)

„Hímes tojás és locsolkodás, komatál és locsolóbál, bensőséges ünneplés és tavaszköszöntő virgonckodás, nyuszi a tanyán és nyuszi a kézműves udvarban – mindezekkel a szentendrei Skanzenben várják a április 16-17-én betérő vendégeket. A régi, falusi húsvétokat felidéző színes programokat az idén bárányszépségverseny és a húsvét titkait kutató gyerektúra is gazdagítja, a bábelőadások és koncertek sorát pedig a Kaláka együttes zárja.”

Nagyon kellemes húsvéti ünnepeket és szép áprilisi élményeket kívánunk!


tavasz, tavaszi programok


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu