Aktuális Programok

A Szent István napi kenyér- és torta verseny

2018-08-11 11:21:51

„De jó lenne friss kenyérnek lenni,
illatommal a világot körbelengni”

Jakabovits László

Kenyér

Nagyon sokan várjuk évről-évre, hogy mivel kényeztetnek el bennünket augusztus 20-i ünnepünkre a pék-és cukrászmesterek. Az egyik legszebb ünnepünk egyben a kenyér ünnepe is, ennek méltó megünnepléséhez szép kezdeményezés volt immáron 8 éve az „Ország kenyere” cím elnyerése érdekében történő nemes versengés. A vetélkedés három kategóriában zajlik: a hagyományos búzakenyér kategóriában („Az Ország kenyere” címet ebben a kategóriában osztják ki), és - haladva a kor igényeivel – az innovatív és a teljes kiőrlésű kategóriákban.

Az „Ország kenyere” címet idén a Kurdy Family Pék Kft. „Várhegyi Deres” elnevezésű, friss kovásszak készült, puha fehér kenyere nyerte el, mely kétféle búzalisztből, kis részben búzasikérből és kukoricalisztből készült. A kenyér csodálatosan kidolgozott belsővel, aranybarna ropogós külsővel büszkélkedik. Igazán finom (kóstoltam), és minden hideg és meleg ételhez illik.

Számomra az innovatív kenyerek megmérettetése volt igazán izgalmas, hiszen itt valami újdonsággal kellett előállni pl. egy még eddig nem használatos összetevővel. A Szega Pékség rozsos cipója lett méltán a győztes. A 70%-ban rozsot tartalmazó kenyér 24 órás kovásszal készült és ízességét a méz és az eddig még sohasem használt alma chips tette élvezetessé. Ez a kenyér tényleg fantasztikus!

A teljes kiőrlésű, sportos kategóriában a pálmát a Pedró pékség „Hajsza” elnevezésű kenyere vitte el. Tönköly, rozs és zab gabonák áldásos keveredése adja ízét és energikusságát. A pékmester munkavégzés előtti és sporttevékenység utáni fogyasztását ajánlja a kellő energiaszint elérése és fenntartása érdekében.

A magyar ember általában édesszájú, így nagyon várta már, hogy kik lesznek „Az Ország tortája” és „Az Ország cukormentes tortája” címek boldog birtokosai. A tortaversenyt 12. alkalommal rendezték meg, három fordulóban, a cukormentes versenyt pedig 7. alkalommal.. A pályaműveket Michelin csillagos chéfet, de civil résztvevőt is tartalmazó zsűri bírálta el.

„Az Ország tortája” címet a komáromi Jánoska Cukrászda „Komáromi kisleány” tortája nyerte el. (Ilyen címet visel egy híres népdal: "Komáromi kisleány vigyél által a Dunán" címmel). A torta egy izgalmas, sok összetevőjű „költemény”: mézes-diós piskóta, körte, csoki, vanília krém, fahéj, gyömbér harmonikus együttlétéből származik. Méltó a címre, mindenkinek csak ajánlani tudom megkóstolását a Magyar Ízek Utcájában.

A cukormentes torta nemcsak a cukorfogyasztásban korlátozottak finom édessége, hanem már egyre több egészségére odafigyelő emberé is. A 7. éve megrendezésre kerülő versenyt idén a budapesti Nándori Cukrászda „Három kívánság” tortája nyerte el, ezzel ők büszkélkedhetnek „Az Ország Cukormentes Tortája” címmel. A cukrászmester az elnevezés adására többféle magyarázatot adott: kétszer már kategória győztesek voltak, és harmadszor is vágytak erre. A cukormentes torta 3 kívánalma, hogy legyen szép, finom és egészséges – ez is indokolhatja az elnevezést. Nándori László bevallotta, hogy ő mindig olyan tortát készít, melyet ő maga is szeret, jelen esetben a három fő összetevő a meggy, a túró és a tejföl. A tortában nincs hozzáadott cukor és hozzáadott gabonaliszt sem. Mandulaliszt, dió adja a piskóta-alapot, melyet darált meggyel kevert el. Natúr almalébe chia mag áztatása adja az alap szaftosságát. A krém tejszínből, joghurtból, rögös túróból és madártejből készült, Meggy-léből főzött tojásfehérje felhő van a tetején. Ugye, milyen izgalmasan készült? És igen finom!

Ami büntetlen fogyasztását illeti, megtudtuk, hogy egy szelet 13 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz. A cukormentes torta elkészítésénél fontos a recepthez való pontos ragaszkodás. A Veszprém Labor gondosan megvizsgálja az összetevőket és a torta fogyasztása előtt és után is vércukor-méréssel ellenőrizték a vércukorszint emelkedésre való hatását.

Nincs más hátra, mint elmenni a Magyar Ízek Utcájába a Szent István napi ünnepek alatt és megkóstolni a kenyereket, tortákat és a sok egyéb ínycsiklandó ennivalót, leöblítve a kedvünk és igényünk szerinti itókával. Ne felejtkezzünk el a sok hagyományos látványosságról sem, a légi- és vízi parádéról és a tűzijátékról sem. Ünnepeljünk együtt!

Így készült „Az Ország kenyere”: 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu