Aktuális Programok

25 év, 25 nap, 25 esemény

2018-09-15 10:43:57

„Egy régi világ új nemzedéke vagyunk. Minden a miénk, csupán érte kell nyúlnunk”

Mark Lawrence

Sokszínűség, minőség, szórakoztatás – jellemezheti ezt a jubileumi születésnapi, határokon átívelő kulturális fesztivált.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) már 25 éve bábáskodik a maradandó művészeti alkotások megszületésénél. Jelentős támogatással segíti az alkotókat. Fekete György ötletgazda és alapító, korábbi elnök elmondása szerint az elmúlt negyed évszázad alatt 170 Mrd forint összeget osztott szét a 20 kollégium.

Érdemes beszerezni a Fidelio műsorújság 2018.12. különszámát, mely részletesen ismerteti az ünnepi eseménysorozat páratlanul gazdag kínálatát. Ehelyütt – a sajtótájékoztató alapján – csak néhány érdekességet kívánunk kiemelni látogató-csalogatóként.

A keretet a nyitó- és záró gála szolgáltatja. A nyitóesemény egy olyan közös ünnep, melyen együtt lépnek fel az első döntés utáni támogatásban részesültek a mostani döntések kedvezményezettjeivel. Pl. Novák János „Bors nénije” Molnár Piroskával és versmegzenésítéssel Brasch Bence tolmácsolásában, vagy a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar a most támogatott fiatal karmester vezényletével varázsolja majd el szeptember 23-án a MÜPA közönségét.

A változatos budapesti és vidéki, sőt határon túli programok izgalmas záró koncertjének a Várkert bazár ad otthont, „Közös születésnap – Mi is 25!” címmel, október 17-én. Itt a 2018/2019. művészeti évadban 25. életévüket betöltő alkotó és előadóművészek estjét tartják.

Lássuk, milyen érdekes kulturális programok látogathatók a két keret-esemény között – csak példálódzva:

Szeptember 24. - NKA Fesztiválhajó – képzőművészeti kiállítás megnyitó a Dunán.

Ez budapesti városnézéssel egybekötött kiállítás a 2018/2019-es művészeti évadban 25. életévüket betöltő művészek alkotásaiból.

Szeptember 29. –Szent Mihály-napi népművészeti fesztivál a Skanzenben

Népzenei koncertek, kézműveskedés, táncos forgatag, a Szent Mihály naphoz kapcsolódó pásztorkodáshoz, állattartáshoz köthető mesterségek megismertetése – várja kicsiket és nagyokat.

Szeptember 30. – Táncpark a Millenárison

Közel 50 ingyenes táncprogram, tánctanítás, balett, kortárs, néptánc, versenytánc. Olyan neves előadók fellépése mellett, mint pl. a Magyar Nemzeti Balett, Pécsi Balett, Duna Művészegyüttes, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Tranzdanz, Artman Egyesülez, Budapest Táncszínház.

Október 4. Petőfi Irodalmi Múzeum – „25 a négyzeten” könyvbemutató és zenés irodalmi est

Fellépnek – többek között – Snétberger Ferenc Kossuth díjas gitárművész és a Snétbergger Zenei Tehetség Központ hallgatói.

Vidéki fesztiválok

Október 3. – Magyarországi Bábszínházak Kecskeméti Találkozójának megnyitója a Ciróka Bábszínház, a Bóbita Bábszínház, a Budapesti Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Tintaló Társulás közreműködésével.

Október 5. – Debrecen, VíztoronyHangfoglaló Mini Fesztivál, melynek egyik érdekessége a „Nem veszhet el a Somló” fotó emlékkiállítás Somló Tamás, az LGT legendás énekese életének ritka pillanatairól.

Október 7. - Pécs, Fesztiválok Fesztiválja

Itt is a 25-ös szám bűvkörében mutatkozik be 25 település 25 tavalyi NKA-nyertes fesztiválja – internetes élő közvetítés mellett olyan fesztiválokkal ismerkedhetünk meg, mint pl. az Ördögkatlan Fesztivál, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, a szabadkai Interetno Fesztivál, a VeszprémFest, az Ars Sacra Fesztivál, vagy a Gyöngy Nemzetközi Folklór Fesztivál.

Az NKA szlogenjével élve: „Kultúra? Alap!” Ünnepeljünk hát együtt!

Ha már megemlítettük a csodálatos hangú, sajnos már eltávozott Somló Tamás nevét az egyik programmal kapcsolatban, az ő egyik emlékezetes dalával búcsúzunk:


 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu