Harmónikus Megjelenés

Még egy kis alakoskodás

2019-09-08 16:56:41

„A színházi álmos könyvek szerint ha a darabbeli női főszereplő életkora és testsúlya feleannyi, mint az őt eljátszani készülő színésznőé, akkor nehéz időszaknak néz elébe a társulat”

Sándor Erzsi

Az természetes, hogy mindig kicsit szebbek, kicsit fiatalabbak szeretnénk lenni. Szép törekvés, de nem szabad, hogy öncéllá változzék. Sokkal üdvözítőbb, ha bizonyos adottságainkat figyelembe vesszük, és a legjobbat próbáljuk kihozni magunkból. A nők egyik örök témája a testünkről alkotott képünk. Ez legtöbbször nélkülözi a valóságot, mert vagy kövérebbnek látjuk magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk, vagy vágyálmaink szerint alakítjuk megjelenésünket. Holott a megjelenésünk nem csupán az alakunkra korlátozódik, hanem öltözetünkre, ápoltságunkra, hajunk, körmünk, sminkünk minden „kézzel fogható” részletére, nem beszélve egyéniségünk megnyilvánulásairól, arról, hogy milyen a fellépésünk, harmóniát sugárzunk-e.

Mary Spillane a teltkarcsúak stíluskalauzát alkotta meg a Color Me Beautiful Szervezet tanácsadóaként (Stíluskalauz teltkarcsúaknak) meggyőzi az olvasókat arról, hogy „ha öltözködésről van szó, a terjedelmesebb alak számos lehetőséget és kihívást rejt magában.”

Olyan ruházatot ajánl, mely alakunkat, testarányainkat és formánkat a legelőnyösebb színben tünteti fel. A legfontosabb megállapítása: nem a méret, hanem a forma számít!

A legelőnyösebb méret meghatározásához a testformán kívül a testarányokat is figyelembe kell venni, azaz a magasságot és a csontfelépítést.

Mivel már több cikkünkben is foglalkoztunk az alkatokkal, legutóbb a kapcsolódó – Alakoskodjunk c. cikkünkben -, ehelyütt csak a molett hölgyekre leginkább jellemző vonásokat emeljük ki.

Kezdjük mindjárt két, eddig nem emlegetett alkattal: a fordított háromszög és a gyémánt formával..

A fordított háromszög

Válla széles, mellbősége nagy, amit sok nő megirigyelhet, ugyanakkor, ha karcsúbb a dereka és keskenyebb a csípője – felül gyakran két számmal nagyobb ruhára van szüksége, mint alul.

Előnyös

Jól szabott nadrág vagy szoknya szépem kiemeli keskeny csípőjét. A bevarrt ruhaujj helyett a raglán kisebbíti vállszélességét. Hordjon lágyesésű felsőrészeket. A derék ne legyen hangsúlyos, mert az vállban és mellben erősíti. Könnyedebb, lazább szabású blézer igen előnyös lehet. Kerülendő a bő, derékban húzott szoknya, de jól mutat az olyan egyenes szoknya, amit hátul kis berakás díszít. Jó hír, a láb vonalát követő nadrágtól a nagyon bő szárúig mindent viselhet. A mellrésznél és a vállnál kerülni kell a feltűnő mintákat. A kegészítők közül a hosszú, egyszerű lánc, a nagy méretű táska – jó ötlet. Mivel lába a testarányaihoz képest hosszú – szinte bármilyen cipő és még a hosszú szárú csizma is jól mutat rajta.

A gyémánt alkat

A test súlypontja a felsőtest közepétől az aljáig terjed. A válla sokkal keskenyebb a csípőjénél. Deréktól kezd teltebbé válni, és ez a kerekdedség egészen a térdéig tart, onnan kezd karcsúsodni.

Előnyös

A bő, zsákszabású, lenge anyagú modellek állnak nekik a legjobban. A blúz, kosztümkabát, pulóver takarja el a csípőt vagy oldalhasítékkal adja meg a kellő bőséget. A vállat szélesítő szabásvonal igen fontos, mert ez az alakját arányosabbá teszi. A V alakú és kerek nyakkivágás túlzottan a csípőre és a combokra tereli a figyelmet. A diszkrét válltömés egész életében társául szegődik. A kabát legyen az alkot elegánsan beburkoló, vékony vagy vastag gyapjúszövet, vagy jersey. A térdtől lefelé remek lábú hölgyek hangsúlyozzák a szoknyahosszal a lábukat. A lábszárközépig érő szoknya minden gyémánt alkatúnak kiváló.

Nadrágból csak a gumírozott derekú jöhet szóba, mely a fenéknél és a comboknál is bő szabású. A harang alakú, alakot lágyan követő ingruha – telitalálat. A színeknél vigyázzunk arra, hogy csak az arcunkhoz előnyös színeket használjunk a felsőrész kiválasztásánál. A felsőrész legyen világosabb és élénkebb, akár merészen csíkos, az alsórész pedig semleges, közepesen sötét vagy sötét színű. A kiegészítőknél a rövid vagy közepes hosszúságú lánc az arcra vonzza a tekintetet. A cipőnél előnyös a hosszú, keskeny fazonú, a lábfejből többet mutató cipő lehetőleg 4-5 cm-es sarokkal. A válltáska látványban a combokat erősíti, így a füles kis kézitáskára szavazunk.

Az egyenes testalkat

Ezzel a testalkattal megáldott hölgyeknek különösen a 16-os méreten felülieknek általában egyformán széles a csípője és a válla, a dereka pedig alig látható, viszont mivel hasára és nem csípőjére szedi fel a kilókat, mutatós lába van, amit hangsúlyozni érdemes. Alakja leginkább az elegáns, sima vonalú, könnyed fazonokban érvényesül.

Előnyös

A hosszított, egysoros kosztümkabát remekül áll. Válltömés csak, ha átlagos testmagasságú vagy kicsit alacsonyabb, mert a magas nőket kimértté teszi a válltömés. A szoknyán a körbehúzott derék helyett a has két oldalán néhány kis szemberánc – előnyös látványt nyújt. A magas és hosszúlábú hölgyek rövidebb és hosszabb szoknyákat is viselhetnek attól függően, hogy térdüket érdemes-e közszemlére tenni. A ruhák közül az ing- és kabátruha hozza ki a legtöbbet alakjukból. A klasszikus, egyenes szabású nadrágok és a farmer is szépen hangsúlyozza szép lábát. A kiegészítők közül a  nagyon hosszú lánc, a modern cipő – akár lapos, akár magas sarkú, a boríték táska vagy a jó formájú válltáska szépen emeli megjelenését.

A körte

A felsőteste méreténél egy, két, sőt néha három mérettel nagyobb gömbölyű csípő és vastagabb combok jellemzik. A nők nagy része tartozik ebbe a csoportba, van, akinél ez a forma szülés vagy a klimax után alakul ki. Igen nőies megjelenés érhető el egy kis fifikával!

Előnyös

A gömbölyded csípőt egy lazán húzott, enyhén bővülő szoknyával lehet ellensúlyozni. Előnytelen a rövid vagy térdig érő, szögletesen egyenes szabású szoknya. Ha mégis egy ilyen szoknya tetszik meg, a kívánt formára úgy keskenyíthető, hogy az oldalvarrásoknál fokozatosan be kell venni az anyagból combközéptől a szoknya aljáig. Egy hosszított kosztümkabát vagy kardigán jól nyújtja az alakot. A klasszikus nadrág kerülendő, a combra nem feszülő, bő szabású nadrágok – remek választás. A körte alkat dereka a legfőbb ékessége, célszerű azt karcsúsítással kiemelni a kabátok esetében. A gombolás legyen egysoros. A szemet vonzó részletek – széles hajtóka, váll-lap, húzott váll, széles gallér – felfelé irányítják a tekintet. A diszkrét válltömés szélesíti a túl keskeny vagy csapott vállakat. Válasszon kétrészes ruhát, vagy, ha egyrészesre vágyik, egy jó szabóval készíttessen alakjára tökéletesen passzolót. A felsőrész legyen mintás és színes, de az alsó résznél inkább sötétebb színeket válasszunk. A kiegészítők esetében a rövid nyaklánc az arcra tereli a figyelmet, A harisnya legyen a szoknya színével harmonizáló, közepesen sötét vagy sötét, a cipő le legyen széles pántos vagy csattos. A csípőig érő válltáska előnytelen, a füles vagy fül nélküli kézitáska sokkal mutatósabb.

Az alma

A mell- és a derékrész szinte egybeolvad, kerekded felsőtest, gömbölyű hát jellemzi. Komoly kincse a lába, mely gyakran vékony, hosszú és formás, mutogatásra érdemes. Váltogassa a színeket, az anyagokat és tegyen hangsúlyt a kiegészítőkre!

Előnyös

A kabát esetében a hosszú, egyenes, gallér nélküli, egysoros gombolású, kardigán-jellegű a legelőnyösebb, mert elegánssá és karcsúvá varázsolja. A gumis övrészű egyenes szoknyák jól kiemelik karcsú lábait, mindig viselje kardigánnal vagy kosztümkabáttal. A nadrágválaszték sokkal nagyobb, mint a körtéknél, mert az alma csípője és combja nem olyan hangsúlyos, így akár egy leggings bő pulcsival vagy hosszabb blúzzal is előnyös. A ruha legyen egyenes szabású, laza, derékban sima. Az alakja szempontjából a legjobb választás, ha a felső és az alsó rész azonos színű, az anyag szövés vagy mintája legyen szép, figyelemfelkeltő. A kosztümkabát és a kabát lehet élénk színű. A kiegészítőknél Spillane javaslata a mindig hosszú lánc, akár gyöngysorokkal együtt, a cipőre költsön, mert az elegáns, jó minőségű cipő ékességét, a lábát szépen kiemeli. A táskák közül  a közepes méretű az, ami nem szélesíti mellben, a hónalj alá érő „bevásárlószatyor”-szerű táskát és a hátizsákot messzire kerülje el!

A dundi homokóra

Az Oprah Winfrey-re elékeztető dundi homokórákat Lakatos Márk már előzménycikkünkben felöltöztette, így mi most mi nem foglalkozunk velük.

Remélem, néhány jó ötletet mindenki talált összeállításunkban.

Egy vidám, duci hölgy légi-puszijaival kívánok jó kedvet mindenkinek : 


 teltkarcsúak divatja, alkatok, stíluskalauz


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu