Harmónikus Megjelenés

Hogyan öltözzek, ha alacsony vagyok?

2019-06-11 14:19:01

A stílus képesség a bátor, merész választásra.

Alessandro Del Piero

A nők jelentős százaléka tartozik a nem manöken alkatúak táborába azon az alapon, hogy magasságuk 160 cm vagy annál alacsonyabb. Tudjuk, hogy semmi baj, hiszen Kylie Minogue, Madonna, Scarlett Johansson vagy Salma Hayek sem a magassága által számít divatikonnak, hanem azzal, hogy jó tanácsadókkal kihozzák magukból a maximumot, és ezért eszünkbe sem jut, hogy alacsonyak.

Carol Spenser: „Nem elég magas?” c. stílus könyvében jó ötleteket találnak a kisebb termetű hölgyek is. Nem a túl magasra felpúpozott frizura vagy az emeletes csótánytaposó cipő a megoldás. Sokkal inkább kell a frizura, az ékszerek, a dekoltázs, a formák, a színek összhangjára koncentrálni. A lényeg tehát az arc és a felsőtest primátusára irányítani a figyelmet, ahol a legtöbb szempárnak leghosszabban kell időznie.

Az arcforma meghatározásának rejtelmei

Carol Spenser egy jó megoldást ajánl: Smink nélkül, törülköző turbánnal betakarva a hajat, lehetőleg szemüveg nélkül kell megpróbálnunk meghatározni arcformánkat. Ez dönti el ugyanis a frizurát, mely alacsonyabb nők esetében a vállon felül érő, vagy hosszú, de feltűzött haj legyen. A módszer: „Álljon meg karnyújtásnyira a tükör előtt, és csukja be az egyik szemét. Szappanozza be az ujját, és lassan rajzolja körbe az arcát a tükrön, lehetőleg úgy, hogy a feje ne mozogjon. Ha elkészült, lépjen hátra, és próbálja megállapítani, hogy ovális, kerek, szív, körte, négyzet, téglalap vagy gyémánt alakú.”

  • Az ovális - minden fajta haj jól áll neki, a feltűzött frizura frufruval a legelőnyösebb.
  • A kerek -  a haj a fejtetőn legyen magasabb, frufru nélkül, vagy a haj vállon felül érjen.
  • A szív - ritkás frufru és oldalválaszték az előnyös.
  • A körte - a szív ellentéte: keskeny homlok, széles áll, sűrű, dús frufru, fültől lefelé ritkítva.
  • A négyzet – feltornyozva, tépett frufruval, oldalt lépcsős vágással a legelőnyösebb.
  • A téglalap – a sarkos áll miatt a dús, sűrű frufru igen jól hat, nem túl magasra fésülve a fejtetőn. A középen való elválasztás előnytelen.
  • A gyémánt – ritka arcforma, ahol az arccsont az arc legszélesebb pontja, ezért ott ne legyen sűrű a haj, de a halántéknál és az állnál igen.

Hogyan vegyük figyelembe az arcvonásokat?

A stílustanácsadók nagy része az arcformából indul ki, de nem így Carol Spenser. Ő azt vallja, hogy a tökéletes összhatáshoz figyelembe kell venni az arcvonások jellegét is. Különösen igaz ez az alacsony hölgyekre, akiknél az arc különösen hangsúlyos. Spenser két csoportba rendszerezi az arcvonásokat:  

  • finom, lágy vonásúaknál a szemöldök íves, az arccsont gömbölyded, a szem nagy/kerek, az orr vastag, rövid, az ajkak teltek és vastagok, az áll íves és gömbölyű.
  • Sokan keményebb, határozottabb vonásokkal rendelkeznek, így a szemöldökük egyenes, arccsontjuk előreugró, szögletes, szemük mandulavágású, orruk vékony, egyenes, ugyanígy ajkaik is, álluk pedig szögletes, egyenes. Ha a finom, lágy vonások dominálnak, azaz a jellemzők nagy része igaz, akkor ékszereinket, dekoltázsunkat, szemüvegünket és kalapunkat e jellemző alapján célszerű összeválogatni. Ugyanez a metódus érvényes arra, ha túlnyomórészt kemény, határozott vonásokkal rendelkezünk. Ha a vonások vegyes képet mutatnak, akkor el kell döntenünk, hogy melyik jelleget hangsúlyozzuk, alapvetően az arcforma segítségével.

A finom, lágy vonásúak ékszerei, dekoltázsa, szemüvege, kalapja

Az ékszerek közül a kerek, ovális, többsoros karikák, a kagylók, szívecskék, könnycseppek, gömbölyű gyöngyök domináljanak. A dekoltázs esetében a kerek gallérok, a kámzsanyak, a szív alakú nyakkivágások, kendők, masnik tehetik széppé a hölgyeket. A szemüveg is legyen kerek, ovális, pilóta vagy lekerekített négyszög. A kalapok divatja ismét előtérbe került, kellemes hatást keltenek a lekerekített formák, a puha, finom alapanyagok, a kontúros karimák és a finom díszítések.

A kemény, határozott vonásúak ékszerei, dekoltázsa, szemüvege, kalapja

Az ékszereknél a négyzetek, téglalapok, keresztek, csillagok, kövek, szabálytalan gyöngyök. A dekoltázsnál a garbó-nyak, pólónyak, V-nyak, átgombolt megoldások, szögletes nyakkivágások tehetik harmonikussá a megjelenést. A szemüvegek kiválasztásánál törekedjünk a négyzet vagy téglalap alakú keretekre, de választhatjuk a macskaszemre hasonlítót is. A kalapoknál az egyenes karima, a merev anyagok, a harsány díszítések tehetik kellemessé a megjelenést.

Egy jó tanács: ne essen túlzásokba!

Az ékszerek, és a szemüvegkeretek vásárlásánál nagyon ügyeljen arra, hogy soha ne pontosan olyan formát válasszon, mint az arca! Mert pl. kerek archoz jobban illik az ovális vagy kagyló, esetleg könnycsepp alakú, mint a szabályos kör alak. Ugyanígy a négyzet alakú archoz ne négyzet alakú ékszert viseljünk, hanem háromszög, csillag vagy pálcika alakút.

A kiegészítők mérete alacsony nők esetében

Nagyon fontos, hogy a magasságon kívül vessünk egy pillantást a termetre is. A teltebb alak vagy erősebb csontozatú hölgyekhez jobban illenek a közepes méretű kiegészítők és minták, mint az apró mütyürök, Ha kedve lenne egy kis feltűnősködéshez, akkor azt csak deréktól felfelé tegye, hogy oda irányítsa a figyelmet! Pl. egy nagyobb retikül a hóna alatt jobban mutat, mint egy hosszú fülű válltáska, de egy nagyobb méretű fülbevaló egy vékony övvel is telitalálat lehet, ahelyett, hogy picurka fülbevalót és széles övet választanánk.

Színvilágok – egy új módszer

Már foglalkoztunk az évszakrendszer szerinti anyag- és színmintákkal, melyek igen nehezen követhető rendszert alkotnak. Spenser egy sokkal követhetőbb módszert alkalmaz, az un. színvilágot, melyben 6 szóból áll: mély, világos, élénk, tompa, meleg és hideg. Ebből egy jellemzi leginkább az ön színvilágát. Ha pl. az élénk az önre jellemző szó, akkor elég, ha a színek elé teszi az élénk szót, pl. élénkkék, élénkpiros, élénkzöld – és máris megkapja a minden szezonra alkalmazható színeket.

Ez a módszer azért is jó, mert csak közvetlenül az arc közelében levő színek fontosak. Ahhoz, hogy könnyebben meg tudjuk fejteni, mely szó milyen típusú személyt jellemez, néhány neves személyiséget megjelölünk. Mély típus: Cher, Oprah Winfrey. Világos típus: Diana hercegnő, Goldie Hawn. Élénk típus: Liz Hurley, Caroline monacoi hercegnő. Tompa típus: Cindy Crawford. Meleg típus: a yorki hercegnő, NIcole Kidman. Hideg típus: II. Erzsébet királynő, Barbara Bush.

Vannak univerzális színek, melyek mindenkinek jól állnak, bárki viselheti az arca közelében: a dinnyepiros, a türkiz, a télizöld (kék-ibolyakék közepes árnyalata), pávakék (mint a vadkacsa nyaka), kukorica-sárga, korall.

Legközelebb az alakformák alapján tervezünk majd ruhatárat az alacsony hölgyeknek.

Egy stílusos nő – Diane Keaton módra:


alacsony nők divatja, stílustanácsok, színvilág, arcforma, arcvonások 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu