Harmónikus Megjelenés

Ha stílus van: minden van

2021-08-25 20:52:50

„A ruha önmagában semmit sem ér, egészen addig, amíg nem tölti meg valaki élettel, ezt pedig a viselés módja és az összeállítás rangjának az együttese határozza meg”

Bihari Ádám

Bihari Ádám fiatal és sikeres, és ezt megjelenése jól kifejezi. A könyve címe, mely a cikk címe is – első ránézésre kicsit nagyképűnek tűnik, mert valahogy nem vesz tudomást azokról az akár világhírű tudósokról, művészekről, akik nagyot alkottak, de fittyet hánynak a megjelenésre.

Érdemes azonban eltűnődni azon, hogy mennyit dob önbecsülésünkön, üzleti vagy akár magánéleti sikerességünkön, ha igényesen nézünk ki. És ez nem (csak) pénzkérdés! Ez egy szemlélet arról, hogy mit szeretnénk magunkról kommunikálni a külvilág felé.

A könyv azért is figyelemre méltó, mert a férfiak kinézetét veszi célba, akik közül sokan kényelmes nemtörődömséggel öltöznek.

A saját stílus, melyről a csatolt cikkben YURKOV Kovács Orsolya is beszél „Stíluserő” c. könyvében, nem a ruha viselőjére ráerőszakolt öltözködésről szól, hanem arról, hogy a tiszta, ápolt, méretében megfelelő ruha tükrözze személyiségedet. Az igényesség tanulható, és nem is vér-verejték árán. Az öltözködés, mint Bihari Ádám mondja, a kultúra része, és szórakoztató is lehet, ha felderítjük, hogy nekünk mi áll a legjobban. Emellett, a személyiségünkkel azonos stílus növeli a magabiztosságot, azaz a társas viszonyainkban – legyen az üzleti vagy magán természetű, komfortosan érezhetjük magunkat.

Mi az a sprezzatura?

Egy számomra új fogalommal is megismertet a szerző: a sprezzatura fogalmával, ami fesztelen könnyedséget jelent. „Tévedés azonban a sprezzatura-t a megjelenéssel azonosítani,  az ugyanis a belsődről árulkodik…Egy olyan attitűd, hogy úgy tűnjön, az öltözködés neked zsigerből jön…A lényege ez a könnyedség, ez a játékosság, ez a fajta kitaláltság, amely természetesnek tűnik: az erőlködés nélküli spontaneitás.”

Azért hogy könnyebben elképzelhessük, mi is a sprezzatura, ezt magyar viszonylatban számomra Ernyey Béla testesíti meg, aki több könyvében is ír a stílus fontosságáról.

Tudni érdemes, hogy a sprezzatura nemcsak az öltönyös megjelenésre vonatkozik, lehet valaki könnyedén elegáns, laza, hétköznapi összeállításban is.

Anélkül, hogy a férfi öltözet valamennyi alkotó elemét górcső alá vennénk, az alsónadrágtól a nyakkendőig, csak néhány gondolatot emelek ki a könyvből, ami jellemzi Bihari Ádám megközelítését.

A metroszexualitásról

A köznapokban sokszor illetik az igényes megjelenést a férfiak esetében a piperkőc szóval. Bihari Ádámnak viszont a szó hallatán „a nyitottság, az érdeklődés és az edukáció iránti vágy jelenik meg.”

Ép testben ép lélek

A megjelenésbeli igényesség az ápoltságon túl a túlsúly elkerülésében is megmutatkozik. A túlsúly számos súlyos betegség táptalaja és gondot okozhat az öltözködésben is: „Ha nincs hordóhasad, akkor nem tudsz rosszul kinézni, ugyanis a has magára irányítja a figyelmet. És hordoz még egy fontos üzenetet a lapos has: hogy kontrollálod az életedet.”

A fekete öltöny maradjon meg a gyász kifejezésére!

Bihari Ádám szerint a navy blue (diplomata kék) öltöny, mely egyáltalán nem hajaz a BKV egyenruhára, jó, ha felváltja a komor feketét, melynek csak a gyász vagy formális rendezvények esetében legyen helye.

A rövid ujjú ing – egy stílusbaki

Az előnyös megjelenéshez válasszuk inkább a felgyűrhető, hosszú ujjú inget, mely a test vonalát szépen követi. A slim fit, az ultra keskeny szabás, inkább kényelmetlenné teszi, mintsem könnyeddé a megjelenést. Néhány fehér, vízkék és sötétkék ing – a jó kinézet záloga.

A cipő, a lábon viselt névjegy

Bihari Ádám tanácsai: Ha cipőt veszel, hosszú távra tervezz! Egy minőségi cipő 10 évig hű társad marad. Egy klasszikus Oxford cipő fekete és barna színben, jó alapot teremt. Ehhez társulhatnak még a ruhatárhoz illő egyéb lábbelik. Célszerű fél számmal nagyobb cipőt venni, mert estére a láb kicsit megdagad. A cipő mindig makulátlanul tiszta legyen!

A ruhák a tradíciók hordozói

„A klasszikus, időtálló férfi öltözködés támogatja a fenntarthatóságot.” A kapszulagardróbok a jó kombinálhatóságot segítik, összeállításuknál a mennyiség helyett a minőség domináljon.

Fontos, hogy egy-egy patinás darabban, ne az elhasználtságot, hanem a „mögötte levő életutat” lássuk. Egy ide illő, szép idézet a könyvből: „Én nagyon hiszek abban, hogy a generációkon átívelő tárgyak, viselkedési szokások, családi történetek azok, amiktől a kultúra létezik és fennmarad.”

A belső stílusról

A mai, sokszor a férfi szerepét megkérdőjelező világban Bihari Ádám amellett tesz hitet, ami a Keresztapa c. filmben is elhangzott: „Az a férfi, aki nem szán időt a családjára, sohasem lehet igazi férfi.” Fontosnak tartja, hogy egy férfi apaként, társként miként funkcionál, és párja és gyereke fel tudjon nézni rá. Ez a belső tartás mutatkozik meg a kifelé irányuló stílusban is: „Gyakran kérdezik tőlem, mitől stílusos valaki. Pofon egyszerű a válasz. Attól, hogy gondolkodik, hogy minőségi életet él, és integritásban áll a cselekedeteivel és a szavaival.”

Nem maradt más hátra, hogy a stílusra találáshoz kicsit elmélyedjünk a Bihari-féle stílusos férfi kézikönyvében.


férfi stílus, stílusos megjelenés, saját stílus 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu