Stresszoldás

Egyensúly, rend, harmónia – van ilyen?

2019-04-09 15:27:08

„A harmónia a mindenség mélyén lapuló állandó melódia”

Rejtő Jenő

Nem véletlenül tesszük fel a kérdést, hiszen a rohanás közepette sokszor el sem hisszük, hogy létezik a nyugalom olyan állapota, mely idillikusan ölel bennünket körül. Már pedig megteremthetjük a magunk béke szigetét! Dr. Arlene K. Unger: „Nyugalom – 50 mindfulness és relaxációs gyakorlat a stresszkezelés érdekében” c. könyve kitűnő támpontokat ad arra, hogyan kezdjünk neki.

Mielőtt belecsapunk a konkrét gyakorlatokba, néhány szó essék a „mindfulness”-ről!

Jon Kabat-Zinn, a mindfulness alapítója szerint: „a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy teljes figyelmünkkel, ítélkezésmentesen fordulunk a jelen pillanat felé.” Ezért a tudatos jelenlét mindig egy szándékos odafordulást jelent a jelen pillanat felé.” A tudatos jelenlét maga a meditáció állapota.

A könyv részletesen kitér több aspektusban is a nyugalom elérésének fontosságára: a mindennapokban, önmagunk elfogadásában, a munka területén, a rossz gondolatok elűzésében, nyugodt kapcsolatok kialakításában.

Mi most a mindennapok nyugalmi állapotának elérésével foglalkozunk.

Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi is az a nyugalom.

Nem csupán a düh-kezelést jelenti, hanem „egy olyan létforma, amely biztosítja, hogy ne reagáljunk túl hevesen a düh- vagy félelemérzetre, a nyomasztó problémákra vagy az idegességre.” A nyugalom segít leküzdeni a stresszt azáltal, hogy endorfint (boldogsághormont) termelünk és háttérbe szorítjuk a kortizol (stresszhormon) termelését. A nyugalom elérésénél cél, hogy „úgy érjük el a nyugalom állapotát, hogy testünk és elménk összhangban van a környezetünkkel, nem hánykolódik, mint hajó a viharos tengeren.” Tehát nem teljesen kell kikapcsolnunk a stresszt, mert kis mértékben izgalmassá teszi az életünket, viszont ha túlzott mértékben van jelen mindennapjainkban, akkor az megbetegíthet.

Azok a csodálatos gyakorlatok

Nyilván nem tudunk minden gyakorlatot egy cikk hasábjain tárgyalni, de ízelítőül a számomra kedveseket és egyszerűeket ide idézem:

Napfény vizualizáció

Nincs annál szebb nap-kezdés, mint 5 percen át fürdőzni gondolatban a ragyogó napfényben! Reggel az egy percnyi mozdulatlanság után egy nagy levegővétellel telítsük tüdőnket, majd a kifújásnál képzeljük el, hogy csillogó arany levegőt fújunk ki. A folyamatos lélegzésnél gondoljuk azt, hogy körbevesz az arany sugárzás, megtölti testünket és a teljes szobát. A gondolatbeli napfürdőzés után lassan nyissuk szemünket és keljünk fel. Vigyünk magunkkal annyi napfényt, amennyit csak tudunk!

Utazás egy barátságos szerzetessel

Az autóvezetés reggelente a csúcsforgalomban – hátborzongatóan idegesítő. Azért, hogy nyugalmunkat meg tudjuk őrizni, utazzunk egy kedves, nyugodt, képzeletbeli szerzetessel. Nagy levegő után, behunyt szemmel képzeljük el az utasunkat, aki gondoskodik majd utunk során arról, hogy ne idegesítsük fel magunkat, ne reagáljunk dühösen a körülöttünk levő, időnként sistergő dühösséggel közlekedőkre. Képzeljük el, hogy a szerzetes így szól hozzánk: „Csak nyugodtan. Az út legalább olyan fontos, mint a cél. Talán még élvezhetnéd is a vezetést.”

A házimunka öröme

Ez aztán a csoda: hogyan lehet a legutálatosabb házimunkát is meditációs élménnyé formálni. A kulcs: a jelen pillanat megélése. Az írónő először egy feladatnál javasolja a gyakorlat kipróbálását. Pl. ruhák összehajtogatása, növények megöntözése, mosogatógép kipakolása. A feladatokat minden részletében meg kell figyelni: „a szagokra, a hangokra, a mozdulatokra. Van olyan része, amelyet eddig még sohasem vettünk észre? Rendkívüli módon koncentráljunk a részletekre: a tiszta lepedő illatára, a centrifuga huppanásaira, a vízcseppre a növény levelén.” Ezek megfigyelése a gondokat és a fantáziákat elűzi, és nyugodtabbak leszünk a korábbinál.

Köszönet – hála a pozitív dolgokért

Legcélszerűbb este, elalvás előtt végig gondolni, hogy milyen jó apró dolgok színesítették aznap életünket pl. virágok nyíltak a kertünkben, gyerekeink kedves mondata vagy cselekedete. Részletesen idézzük fel ezt a jót, figyeljük meg, ahogyan elkezdünk hálát érezni ezért. „Koncentráljunk harminc másodpercig erre a jó dologra, és hagyjuk, hogy átjárjon a hála érzése, ahogy nyugodtan lélegzünk.”

És egy kedves esti lecsendesítő foglalatosság: színezzünk!

Ma már számtalan felnőtt színező áll rendelkezésünkre, csodálatos, színes képek készíthetők vagy mandalák csodája kerekedhet ki kezünk nyomán. Fontos, hogy lassan készüljünk rá, készítsük oda a ceruzákat, válasszuk ki, hogy aznap mivel szeretnénk foglalkozni. Soha ne siessünk, megfontoltan, nyugodtan dolgozzunk, tervezzük meg, hogy milyen színeket alkalmazunk, ne menjünk ki a vonalból, dolgozzunk úgy, mintha életünk fő művét alkotnánk meg éppen!

Az azonnali lehiggadás 5 módszere

  • „Menjünk el sétálni!
  • Beszélgessünk egy baráttal vagy a szeretteinkkel!
  • Képzeljünk el valami pozitívot vagy reménytelit!
  • Tegyünk be zenét és táncoljunk!
  • Figyelmesen vegyünk három nagy, mély lélegzetet!”

    stressz, lehiggadás, dühkezelés


DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu