Konfliktuskezelés

Fényben fürdesd a másikat!

2017-05-10 08:32:56

Hiszem, hogy minden emberben él egy-egy csodaszép szeretethimnusz, csak azt ki kell szeretni belőle”

Böjte Csaba

Zűrzavaros, egymásra nem figyelő világunkban sokszor „ember embernek farkasa”.

Milyen jó, hogy vannak bölcs és tiszta emberek, mint Böjte Csaba, aki hitével és szeretetével terelgetni próbál bennünket a párbeszéd és együttműködés útjára.

„A szeretet gyógyszer, nem jutalom” c. könyvéből ragadtam ki részleteket, melyek a „mindenkiben találd meg a jót” figyelembe vételével arra buzdít, hogy szűkebb és tágabb környezetünk harmóniája érdekében érdemes jónak, megértőnek, alázatosnak és irgalmasnak lenni.

Az intelmek

 • „Valójában nem is kell a sötétséggel foglalkozni, elég egyetlen szál gyertyát meggyújtani.
 • Milyen szép lenne, ha így tudnánk egymás felé fordulni: „Nézd, szomszédasszony, azt hallottam, hogy te ezt és ezt mondtad rólam. Igaz ez? Ez nekem nagyon fájt. Miért tetted?”
 • Nagyon sok harc és küzdelem ebben a világban abból a gyerekes gondolkodásból fakad, hogy azon veszekszünk, kinek van igaza, nem érvelünk, nem keressük a másik logikus meggyőzésének lehetőségét, hanem türelmetlenségünkkel a másikat ellenségünkké tesszük.
 • Mosolyogva mondhatod: jó, akkor legyen neked igazad!... Kevés olyan alkalom van, amikor határozottan ragaszkodnunk kell az igazunkhoz.
 • …A bölcs mértékletességet kell szem előtt tartani az igazság kimondásakor is: mi az, ami a hasznára válik a társamnak, és mi az, amit már nem tud elviselni, ami összetöri… A felelőtlenül kimondott igazság ölni is tud.
 • Nem legyőzni, hanem meggyőzni kell a másikat…Ha nem tudom őt meggyőzni, akkor nem biztos, hogy igazam van, vagy nem tudom jól megfogalmazni, képviselni értékeimet.
 • Olyan sokszor megtapasztaltam, hogy ha szeretettel igazat adok a másiknak, határozzon, döntsön ő, és szerényen, szeretettel fényt viszek a beszélgetésbe, akkor a társam jól dönt, és a végén övé a dicsőség, az enyém a békesség, és mindenki mehet boldogan tovább.
 • Légy alázatos, mert ez az erény a tökéletesség kapuja, azon keresztül jön az életünkbe a békesség, a boldogságot adó tiszta fény.
 • Aki valóban fejlődni, gyógyulni akar, azt szeretettel átöleljük, azt, aki a szakadék felé tart, kötelességünk figyelmeztetni.
 • Ahogyan mi magunk is elvárjuk az irgalmat és a nagylelkűséget környezetünktől, ugyanezzel a nagylelkűséggel és irgalommal kellene nézni mások hibáit, gyarlóságait.
 • Egyetlen ember sem az igazság abszolút letéteményese. A konfliktuskezelés azt jelenti, hogy tudjam megőrizni emberi méltóságomat.
 • A türelmes párbeszéd képes megvilágítani az emberek elméjét, s a látó ember bölcs döntéseket hoz."

Ki szeretném emelni a legfőbb tanulságot, amit minden egyes embernek tiszteletben kellene tartania:

"A XXI. század embere számára sincs más út, mint a szeretet és a párbeszéd útja, de ez hihetetlenül csodálatos út.”

Nem könnyű mindig embertársaink felé békejobbot nyújtani, de ha felismerjük ennek szükségességét, már azzal nagy lépést tettünk előre.


békés egymás mellett élés, konfliktuskezelés, szeretet

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu