Boldogság

Néhány zen mondat a világ harmonikus szemléléséhez

2019-09-29 08:45:51

„Szeretet nélkül az életünk egy szempillantás alatt tovaszállna. A szeretet képes megállítani egy pillanatra a világ mozgását”

Haemin Sunim

Rohanunk, tesszük a dolgunk, időnként nyugtalanul és rosszkedvűen. Nehezen tudunk időt szakítani magunkra, pedig e nélkül sokat aggódunk, haragot, kétségbeesést érzünk, és nagyon kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat. Ezért örülhetünk, ha egy bölcs embertől egyszerű, az élet dolgaihoz használható tanácsokat kaphatunk. Persze ahhoz, hogy ezek tényleg működhessenek, le kell lassulnunk és nyitottabbá kell válnunk, hogy a megfontolandó bölcsességeket be tudjuk fogadni. Egy koreai zen szerzetes és egyetemi tanár, Haemin Sunim 3 millió példányban eladott népszerű könyve: „Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lelassítasz” sok útmutatást ad arra, hogyan éljünk békességben és harmóniában önmagunkkal és környezetünkkel.

Most mindnyájunk épülésére ebből a könyvből szemezgetünk a mély bölcsességek közül, az író által megfogalmazott címek szerinti bontásban:

  • A pihenés

„Ha nem sikerült változtatnod egy szerencsétlen helyzeten, bár többször is megpróbáltad, változtass azon, ahogy a helyzetet szemléled. Valójában semmi sem jó, és nem is rossz. A jó és rossz mindig nézőpont kérdése. Hasonlítsd össze a helyzetedet egy szerencsétlenebb emberével, s máris nem érzed olyan rossznak a sajátodat.”

„ Ha zaklatott vagy, légy tudatában zaklatottságodnak, ha ingerült vagy, légy tudatában ingerültségednek, ha dühös vagy, légy tudatában haragodnak. Amint tudatosulnak benned ezek az érzések, nem sodornak magukkal…A negatív érzelmek jönnek-mennek, mint a felhők, a végtelen égbolt azonban változatlan marad.”

„Fájdalmat okoznak az emlékek? Próbálj megmaradni a jelen pillanatban. Meglátod, a gondolataid elcsendesednek. Ha a gondolataid elcsendesednek, az emlékek is elcsendesednek.”

„Ha szeretet van szívünkben, még a legvilágiasabb dolgokat is szentnek és csodálatosnak látjuk. A szívünkben levő szeretet révén még az idegenekkel is kedvesebben, gyengédebben bánhatunk.”

„Ha megbékélünk magunkkal, és teljes mértékben elfogadjuk önmagunkat, a többiek megközelíthetőnek tartanak minket, és olyannak kedvelnek, amilyenek vagyunk.”

„Bizonytalannak vagy lehangoltnak érzed magad? Nézd egy percig egy alvó gyermek arcát. Hamarosan megérzed a béke hullámait.”

„Lottószelvény helyett vegyél virágot magadnak és a családodnak. Ha virágot veszel, és elhelyezed a nappaliban, mindig nyertesnek érzed majd magad, és szépségben gyönyörködhetsz, valahányszor átmész a nappaliban.”

  • A tudatosság

Amikor az elme kifelé tekint, akkor a világ viharos szelei tépázzák. Ha viszont befelé figyel, megtalálhatjuk a középpontunkat, és elcsendesedhetünk.”

„Ha szeretnéd eloszlatni borús gondolataidat, egyszerűen koncentrálj a jelenre. A borús gondolatok csak a múltban vagy a jövőben képesek időzni. Koncentrálj elméddel a jelenre, s meglátod, a gondolatok elpihennek.”

„Az élet olyan, mint a színház. Kapsz egy szerepet. Ha nem tetszik, ne feledd: hatalmadban áll, hogy olyan szerepet alkoss, amilyet csak akarsz.”

  • A szenvedély

„Légy olyan ember, aki bele tudja képzeni magát mások helyzetébe, és nemcsak a saját szempontjából fogja fel a dolgokat, hanem a mások szempontjából is.”

„Ha felteszel egy kérdést és nem kapsz választ, akkor ez a válasz.”

„Ha valaki tökéletesnek tűnik, valószínűleg nem ismered még elég jól az illetőt.”

„A boldogságot válaszd életed céljává, ne a sikert. Ha sikeressé válsz, de nem vagy boldog, mi értelme az egésznek?”

  • Kapcsolatok

„Ha elvakít valakit a düh, olyan döntéseket hozunk, amiket később megbánunk. Ha kimész a szobából, mielőtt felégetnéd a hidat, az érettségre utal.”

„Ha kritizálsz valakit, vizsgáld meg, vajon nem irigységből teszed-e. A kritikád többet elárul rólad, mint gondolnád. Még ha igaz is, amit mondasz, az embereknek nem leszel rokonszenves.”

„Ha azt gondolod, fölötte vagy alatta állsz valakinek, láthatatlan fal emelkedik kettőtök közé. Bánj úgy az illetővel, mint egy rég látott baráttal. amint leengeded a pajzsod, ő is fogja tenni.”

„Ha gyűlölünk valakit, gyakran gondolunk rá. Mivel nem tudjuk elengedni, idővel elkezdünk olyanná válni, mint ő.”

„Két napja van egy szúnyog a szobámban, de nem csípett meg, Rendben, éljünk hát együtt! Bizonyára karmikus vonzódás van köztünk.”

  • A szeretet

„A szerelem olyan, mint egy hívatlan vendég, akkor jön, amikor akar. Akkor fog elhagyni, amikor többet kérsz belőle.”

„Ha meg akarod állapítani, milyen közel állsz valakihez, kérdezd meg: „Viselkedhetek előtte kisgyerekként?” Ha szeretünk valakit, a szívünkben kisgyermeknek érezzük magunkat.”

„Ha megbántottak, eszünkbe jut az az ember, akit megbántottunk, és csak ilyenkor érzünk igazi bűntudatot.”

„Mi a bizonyítéka annak, hogy valóban szerettél? Az, hogy nem mondasz csúnya dolgokat volt társadról, miután a kapcsolat véget ért.”

„A fájdalmat, amit egy ember okozott, egy másik ember fogja elmulasztani. De mielőtt megismerkednél valaki mással, adj időt magadnak, hogy teljes ember légy. Másképp csak kihasználod az illetőt.”

„A kivételes kapcsolat nem arról ismerszik meg, hogy jól kezdődik, hanem arról, hogy jól végződik.”

„A rajongás nem szerelem, mert tőled indul ki, és nálad fejeződik be. Inkább a saját érzéseidről szól, nem pedig a másik emberről.”

  • Az élet

„Amikor koncentrálsz, még egy telefonkönyv is lehet érdekes. Ha unatkozol, lehet, hogy nem koncentrálsz eléggé.”

„Minél többet tudsz, annál több dologról gondolod, hogy nem tudsz róla semmit. Minél kevesebbet tudsz, annál több dologról gondolod, hogy minden tudsz róla.”

„Viseld a meggyőzésedet. Épp divatban van.”

„Ha túl erősen ragaszkodunk a meggyőződésünkhöz, vakká válhatunk a valósággal szemben, és csak azt látjuk meg, ami összhangban áll a hiedelmeinkkel.”

„Az egyik legnagyobb áldás az életben, ha találkozunk egy csodálatra méltó emberrel. Ő lesz számunkra a reménysugár, aki megvéd a cinizmustól.”

„A legtétovább és legkevésbé hatásos kijelentés: „Majd csak lesz valahogy.”

„Nem kell alkut kötnöd senkivel jóakaratáért, bárki előtt egyenes gerinccel állhatsz. Ha tiszteletre méltó, őszinte életet élsz, nem kell tartanod attól, ha igazat mondasz.”

Úgy gondolom, hogy ha elakadok valami miatt az életben, ezek a mondatok, - és a sok másik, amit most nem tudtunk idézni - segítenek megtalálni a megoldást. Ha a pillanatra összpontosítunk, és lassítunk, a problémáinkat is a maguk valójában tudjuk érzékelni. Sunim szerzetes fontosnak tartja, hogy a bennünk élő „csendes megfigyelőt” elő tudjuk hívni, és úgy tudjuk elérni belső békénket és harmóniánkat.

Kívánom, hogy ezek a bölcsességek, az abban foglaltak megszívlelésével, mindnyájunk javát szolgálják!


boldogság, ellazulás,nyugalom, tudatos jelenlét


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu