Kortalanság

Hogyan idősödjünk jókedvűen?

2021-01-12 10:33:00

„Az 50. születésnapomon mélypontra kerültem. Túl vagyok az életem felén. Amikor ezen túltettem magam, a 60. és 70. szülinapom csodás volt. Egyszerűen imádtam. Vészesen szeretek öregedni”

Gloria Steinem

 

Ezt az idézetet Cameron Diaz: „A hosszú élet könyve” című könyvében találtam. A varázslatos színésznő komoly könyvet írt a belülről fakadó szépség megőrzéséről, csak a jegyzetek kitesznek 48 oldalt. A könyv borítóján egy tiszta tekintetű, szép és kedves arc néz ránk, mely nem szégyelli azt a néhány ráncot, mely azt mutatja, hogy „az öregség kiváltság és ajándék” – nem letagadni való dolog.

Ez hitelessé teszi az olvasmányt, no meg a sok búvárkodás, a tudományos anyagokban, mellyel meg kívánja alapozni mondanivalóját. Alaposan taglalja a korosodás minden összetevőjét, és jócskán szolgál tanácsokkal is. Jelen cikkben anélkül, hogy a részletekbe bocsátkoznék, három tényező hatásairól szeretnék írni, mert ezek csodatevőek és nem is ördöngősek, csak következetesen kell használni őket. Ezek pedig: a sport, a táplálkozás s a pihenés. Mindegyik azt szolgálja, hogy kevésbé gyorsan öregedjünk, minél tovább egészségesen éljünk örömteli, teljes életet.

Mit tehetünk az egészségünkért?

Vizsgáljuk meg, hogy az öregedés jeleit a 4 jellemző területen, úgy mint izomtömegvesztés, az agy lelassulása, energiavesztés, depresszió – hogyan orvosolhatjuk. A cél ugyanis az izomtömeg építése, az éles elme, az energia és vitalitás, a jobb kedélyállapot. Diaz tudományos vizsgálatokon alapozottan elemzi a fent említett 3 fő segédeszközt: a sportot, a táplálkozást és a pihenést.

A sport segítő hatásai

 • Izomtömeg építésben

A rendszeres edzés még idős korban is lehetővé teszi, hogy ne veszítsük el izomtömegünket, azaz el tudjuk kerülni a szarkopéniát. Fontosnak tartja, hogy megfelelő módon, fokozatosan terheljük izmainkat, és ráadásul úgy, hogy a mozgás beépüljön az életmódunkba.

 • Az éles elme megőrzésében

„A sport erősíti az agy gondolkodásért és emlékezésért felelős területet. Fokozza az agyunk beépített védelmét a neurodegeneratív betegségek ellen.”

 • Az energia növelésében

A sport több izomsejtet hoz létre, a sejteket megtölti energiával.

 • A jó kedélyállapot elérésében

Azt már más forrásból is tudjuk, hogy a sport nem a stresszhormonokat szaporítja, hanem előhívja a hangulatjavító endorfinokat.

A táplálkozás csodatevő ereje

 • Izomtömeg építésben

Az összetett szénhidrátok szolgáltatják a testünk működéséhez a szükséges energiát. A mozgás utáni fehérjefogyasztás izmokat épít.

 • Az éles elme megőrzésében

A növényekben (gyümölcsök és zöldségek) található tápanyagok serkentik az agyműködést. Ha ehhez még jó minőségű Omega 3-at is fogyasztunk – kicsi az esélye annak, hogy demensek legyünk.

 • Az energia növelésében

Az összetett szénhidrátok és a jó (növényi) zsírok – energianövelők. A zsír kétszer annyira, mint a szénhidrátok!

 • A jó kedélyállapot elérésében

Ha a táplálkozásból kihagyjuk a cukrot és az üdítőket, akkor elkerüljük a sejtek gyulladását, és ezzel a depresszióra is kisebb esélyünk lesz.

A pihenés jótékony hatása

 • Izomtömeg építésben

Az alvás a legjobb sejt- és izomszövet regeneráló, így törekedjünk a minőségi alvásra.

 • Az éles elme megőrzésében

Az alvás alatt az agy „kimossa magából” a lerakódásokat, amelyek a demenciához vezetnek.

 • Az energia növelésében

Az alvás növeli energiaszintünket, erősíti az immunrendszert. Segíti az egészséges életviteli döntéseket is.

 • A jó kedélyállapot elérésében

A pihenés feszültségoldó hatású, így nyugtalanság, ingerlékenység a jó, pihentető alvással elkerülhető.

Elolvasva a fenti három területre vonatkozó információkat, az mindenki számára szembe tűnik, hogy nem pénzkérdés azok alkalmazása, csak elszánás kell ahhoz, hogy beépítésük azokat az életünkbe. Tornázni otthon is lehet, a táplálkozásban a növények fogyasztása szezonális, nem drága alapanyagokkal megoldható, a pihentető alváshoz és a napi stressz levezetéséhez is megvannak az otthon gyakorolható technikák.

Ebben a szép kiállítású, tartalmas gondolatokat tartalmazó könyvben még számos jó tanácsot találunk. Érdemes forgatni, mert átsüt rajta Cameron Diaz őszinte hite abban, hogy amit leírt, működik, csak csinálni kell.

És íme egy fotó az ideális, mindhalálig űzhető sportról, a nordic walkingról. Persze célszerű a képen láthatónál kicsit intenzívebben végezni!


Nordic walking, erdei séta, egészség, sport 


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu