Kortalanság

Bennünk élő idősödő istennők

2020-05-15 19:19:07

„A Jean Shinoda Bolen által felkínált öregkort nekem találták ki”

Isabel Allende

 

Sokan úgy vannak az idősödéssel, hogy szükséges rossz, és jobb bele sem gondolni, hogy életünket talán nem úgy éltük, ahogyan szerettük volna. A „bennünk élő istennők” megismerése más megvilágításba helyezheti ezt a termékeny korszakot.

Bolen a 60. évtől ránk köszöntő időszakot „harmadik felvonásnak” nevezi. Ezzel utal arra, hogy a színházban is a 3. felvonás a kiteljesedésé. „Azok számára, akik a földi utat járó spirituális lénynek tekintik magukat, életük harmadik szakasza azzal az ígérettel és lehetőséggel kecsegtet, hogy bölcsességre tesznek szert, valamint megértik az élet célját és értelmét.”

Akik egészséges testet és lelket tudhatnak magukénak, és anyagilag is eljutottak olyan szintre, hogy nem kell a betevő falatjukért aggódni, felvethetik maguk számára: Hogyan tehetném értékessé a hátralévő éveimet? Ez az idő lehet az utolsó alkalom a számadásra: Vajon nem élünk-e romboló kapcsolatban? Nincs-e magunk előtt is takargatott szenvedélybetegségünk? Ha megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy kihoztuk életünkből a maximumot – figyelembe véve archetípusunkat is – kiélvezhetjük az élet örömeit. Utazhatunk, hobbijainknak élhetünk, tanulhatunk, belefoghatunk valami újba, amire késztetést érzünk.

Persze az unokákkal, idős szülőkkel kapcsolatos örömteli kötelezettségeinket sem hanyagolhatjuk el, de az egyensúly megteremtésére is időt kell szentelnünk a családanyai- nagyanyai üzemmód és az önmagunk töltekezése között. Jó időbeosztással juthat idő mindenre. A feltöltődéses önidőre – meditációra, jógára, sétára, kreatívkodásra, társasági életre – mindig szánjunk időt. Soha ne engedjük az órákat- perceket peregni! Ismerjük fel, hogy az idő igazi kincs! Nem igaz, hogy lefelé a lejtőn! Rá kell jönnünk, hogy nem elég a nők számára, hogy másokon keresztül éljenek pl. valaki feleség, anya, nagymama – ahelyett, hogy pusztán önmagunk lennénk.

Bolen „a magba szökés idejének” jelöli meg ezt az időszakot. Szimbolikája szerint „a mag az eszencia, az információ hordozója, benne sűrűsödik minden tápanyag, ami biztosítja a faj fennmaradását.” És egy igen fontos tennivalónk akad: a megbocsátás – magunknak és másoknak. A megbocsátással sokkal könnyebben élhetjük át életünk harmadik szakaszát. A kiteljesedés attól függ, hogy mit választunk: „Elfogadjuk. akik vagyunk és tovább haladunk azon az úton vagy felismerjük, hogy milyen főbb változásokon kell mihamarabb átesnünk. Amennyiben nem tudunk megbocsátani, bizonyos dolgokat elengedni, bölcsen cselekedni ezen keresztútnál, elkerülhetetlenül lehangoló tájon vezet tovább az utunk.” Mindez jelentős hatással lesz az elkövetkezendőkben a kapcsolatainkra, az egészségünkre, a kedvünkre és a gondolatainkra.

Az írónő szerint a változtatáshoz három dologra van szükség:

  • felismerés,
  • akaraterő,
  • legmegfelelőbb mód megtalálása.

Ismerjük fel ennek a harmadik felvonásnak a szépségét: élvezhetjük az élet örömeit, ez lehet a kreativitás ideje, a munkáé, amit játéknak élhetünk meg, az utazásé, vagy az önfeltárásé, bármivé, amire késztetést érzünk.

Shinoda Bolen igen bölcs gondolatokkal segít bennünket, hogy megtaláljuk életünk ezen szakaszának szépségeit. Ezeket szeretném idézni, mert sok erőt adhat a felismeréshez:

„A múltunk bajai és örömei formáltak olyanná, amilyenek most vagyunk. Ennek elfogadása, és hogy ne legyünk haraggal, dühvel, és irigységgel tele, érettséget feltételez, és annak felismerését, hogy az életünk a sajátunk, és az, ahogyan éljük, csakis a mi elhatározásunkon múlik.”

A hála tesz minket életművésszé, olyasvalakivé, aki tudja mennyire különleges és értékes az élete, és annak mindenegyes perce.”

Ha sorskovácsnak tekintjük magunkat, akkor főszerepet fogunk játszani életünk történetében.”

A sikeres önmegvalósításhoz szívből ajánlom a „Bennünk élő istennők” és a „Bennünk élő idősödő istennők” elolvasását.

Tegyük termékennyé, tartalmassá és örömtelivé a saját harmadik felvonásunkat!

Egy kép az örömről – zárásképpen:


 idősödés, örömteli időskor, anti aging


 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu