Kikapcsolódás

Szankfranciscoban jártunk

2019-07-02 12:29:23

„Tedd a jót, és kerüld a rosszat!”

Szanki mondás

Szank, ahogy a szanki új szlogen tartja „Szankfrancisco” – Szank kun vezérről kapta nevét. Kiskunmajsától 8 km-re terül el. Már a bronzkor óta lakják. Az avar korból (VI.-VIII. század) egy fejedelmi sírt tártak fel Szank közelében. A XIII.-tól a letelepített kunok éltek itt. Az első írásos oklevél 1451-ben „Zank szállása” már templommal rendelkező településként említi. 2018-ban 2317 fő volt a népesség száma. Patkó Zsolt fiatal, szimpatikus, dinamikus polgármester sok munkával és a települést összefogó lelkesedéssel már eddig is szép sikereket ért el: Agrár Logisztikai Központ létesítésére, Móricgát, Gátér, Petőfiszállás, Pálmonostora és Jászszentlászló önkormányzatával Területfejlesztési program megvalósítására, közút fejlesztésre, és a Kiskun emlékhely létrehozására EU-s pályázati pénzeket sikerrel pályázott meg és – többek között – ezen célok elérésével a falu igazi gyöngyszemmé változott. Az említett fejlesztéseken kívül az iskola, az óvoda, gondozási központ megújult, játszótér, teke- és BMX pálya, különféle sportpálya létesült.

Három kiemelkedő élményemről szeretnék hírt adni:

A Jonathermál fürdőkomplexum

Csodálatosan gondozott, fákkal és virágokkal felöltöztetett parkban a 72 fokos gyógyvizet hasznosító gyógyfürdő, élményfürdő, csúszdapark üzemel egy kuriózumnak számító hullámmedencével. A fürdő további érdekessége a növénytermesztés. Most különleges muskátli fajta pompás virágaiban és a Provence-ra emlékeztető levendulásban gyönyörködhettünk. Igazi különlegesség a fürdő területén található, fürdőzésre kiválóan alkalmas, kis, természetes vizű tó. A Jonathermál tulajdonolja a Lópofa Csárdát, ami nemcsak kiváló ételeivel csábít, hanem nyáron a Zenélő Udvar kiváló, a zene minden ágát átölelő zenés programjaival. Megkóstolhattuk az utánozhatatlanul finom helyben sütött kenyeret, és a helyi birs és körte pálinkát is.

Az Ízek Háza

Kihagyhatatlan látványosság nem csupán édesszájúaknak a szanki kézműves konyakmeggy készítés.

Íme a folyamat:

A kiskunmajsai cseresznye édességű meggyet 80 százalékos tiszta alkoholban 3 hónapon át magvastól érlelik. Utána magozzák csak ki, hogy a meggy szépen egészben maradjon. Cukor, étkezési keményítő, víz és citromlé összetevőkből készül a meggyet körülvevő fondant. Alumínium fazékban vizet forralnak, melybe egy réz edényt helyeznek, melybe a fondant hevítik. Alumínium, jó hővezető pálcával ebbe a forró masszába merítik meg a szemeket, gyorsan, vigyázva, hogy ne főjenek meg. Kihűlés után csoki talpakat tesznek rájuk, majd csoki mázba mártják egy kacskaringós csoki csíkot hagyva a szemek tetején. Szobahőmérsékleten néhány napig áll az elkészült mennyiség, majd kézzel csomagolják egyenként a szemeket. Dobozolás előtt még jön a drazsírozás, azaz a papírok rásimítása szakszerűen a meggyekre. Három fő dolgozik a manufaktúrában, napi 2500-3000 darabot készítenek az ízletes csemegéből. Vigyázat, igen finom!

Ugyanitt az Ízek Házában egy mézkészítő mester megmutatta a méz pergetés csínyját-binját, és beszélt arról, hogy a kies, homokos talajban kizárólag az akác és a selyemfű méz honosodott meg. A méhek társadalmáról is érdekes adalékokat tudtunk meg. Tetszett az a mondás, hogy miért van a méheknek királynőjük? Mert ha parlamentjük lenne, csak vitatkoznának.”

Információt kaptunk arról is, hogy a híres szanki méz- és meggyfesztiválon, mely idén június 28-29.-én volt, minden erről a két értékről szól. Meggykirálynőt és Mézkirályt választanak, Aranytepsi sütiversennyel és neves fellépőkkel szórakoztatják az érdeklődőket.

Az Ízek Háza szezonális kézműves foglalkozásokat is tart a gasztronómia körében, így paradicsomfőzés, lekvárkészítés, ősszel sztár a birsalma, a pogácsa és rétes készítés.

Emlékhelyek

A kunok magyarországi megtelepedésének állít emléket a „Kiskun emlékhely Szank vezér szállásán.” Fantasztikusan modern technikával, interaktívan régészkedhetünk, csodálhatjuk meg a digitális- freskó technológiával készült „I freskókat,” és a helyben talált használati tárgyakat. Képet kaphatunk temetkezésükről is, a magas rangúakat lovukkal és fegyverükkel együtt temették el.

Néhány szó a kunokról

Az Alföld két megyéjének nevében is szerepel a kunok ittlétére történő utalás: Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye. A kunok László királyunk korában bukkannak fel először a monda szerint, mikor is László király megmentett egy kun fogságából egy fiatal magyar lányt. A tatárjárás idején IV. Béla király Kötöny (Kuthen) vezérrel kötött egyezsége szerint a kunokat megkeresztelésük fejében le kívánta telepíteni a Duna-Tisza közén. A kóborló kunok azonban nem voltak népszerűek a földművelő magyar parasztok körében, mert nagy károkat tettek a veteményeseikben, ami miatt nagy volt az elégtelenség. Egyébként is a kunokat a tatárok titkos kémjének tekintették a parasztok. Dr. Szabó János történész az ismeretterjesztő kisfilmben elmondta, hogy Pest német lakossága elfogta és lefejezte a kun vezért. Ezután a kunok átmenetileg elhagyták az országot. 1246-ban azonban IV. Béla újra behívta őket, ezután már a magyar királyi sereg jelentős részét képezték, részt vettek szinte minden csatában. IV. Béla még fiát, Istvánt is a kunfejedelem lányával, Erzsébettel házasította össze. Mária Terézia 1745. május 6-án a redemptioval, a jászok és kunok kiváltságainak 580000 rajnai forint ellenében történő visszaadásával előjogokat adott nekik, de ezeket a későbbi közigazgatási reform nyomán megszüntették. Egyetlen nyelvi emlék a miatyánk kun nyelvű szövege maradt ránk. Az emlékhely a történelmi múltunk részét képező nép életének, szokásainak megőrzését tűzte ki célul. A Látogatóközpont mellett nívósan elkészített, történelmileg hiteles módon berendezett, látogatható jurta, Árpád-kori földház, XV. és XVIII. sz. lakóház illetve tanya tekinthető meg. A múltidézést színesíti Császár Levente: Szank vezér c. mesekönyve, mely visszarepít e harcos, nomád nép történelmébe.

Az 1956-os emlékhely

Szintén ritkaságnak számít a megemlékezés azon formája, melyet a szankiak követnek, mert a falu és környéke mártírjainak, azok személyes tárgyaival állít mementót. Sokkal közelebb kerülnek így hozzánk a hőssé vált egyszerű emberek. A kiállított teherautó, fegyverek, zászló – mind visszahozza a forradalmi időket.

Még hosszan mesélhetnék az egy napba sűrített élmény-halmazról, de azzal biztatom kedves olvasóimat, hogy látogassanak el a térségbe. Ígérem, nem bánják meg!

A polgármester úr Kiskun emlékhelyről tartott rövid idegenvezetésével zárom soraimat: 

 

DrKónya JuditTisztelt Felhasználó!

Hozzászólás írásához kérjük, jelentkezzen be!A cikk kommentjei

Sixties.hu